Autor |
Zpráva |
Petr

Věk: 58
Motorka: VT1100 C3

|
|
netýká se motocyklů, nicméně pro obecnou informovanost doporučuji přečíst a hlavně dodržovat
Co je to dopravní značka „Zimní výbava“?
Dopravní značky „Zimní výbava“ a „Zimní výbava-konec“ jsou nové dopravní značky, které platí od 1. 7. 2008. Označují úseky pozemní komunikace na kterých je povinnost mít vozidlo kategorie M a N vybaveno pro provoz za zimních povětrnostních podmínek z hlediska použitých pneumatik.
Co přikazuje tato nová značka?
Dopravní značka „Zimní výbava“ přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik. A to na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg včetně) nebo pouze na hnaných kolech (u vozidel nad 3 500 kg). Limitní hmotností 3 500 kg je pro účely této značky myšlena maximální přípustná hmotnost vozidla, podle staré legislativy hmotnost celková.
Co je to zimní pneumatika?
Za zimní pneumatiku je považována pneumatika, na jejíž bočnici je vyznačeno označení M+S nebo M.S nebo M/S nebo MS či terénní pneumatiky.
Co musí dále splňovat tato zimní pneumatika?
Hloubka vzorku hlavních dezénových drážek nebo zářezů pneumatiky musí být nejméně 4 mm na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg) a nebo nejméně 6 mm na všech hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg).
Proč právě 4, případně 6 mm?
Podle průzkumů a také na základě zkušeností bylo zjištěno, že zimní pneumatika s hloubkou dezénu nižší než 4 mm (u vozidel do 3 500 kg) již ztrácí své vlastnosti na sněhové pokrývce, ztrácí tzv. samočistící efekt.
Mohu použít protektorované pneumatiky?
Ano, mohou, musí být označeny výše uvedeným značením tj. M+S nebo M.S nebo M/S nebo MS či terénní pneumatiky.
Jak je to s přívěsem?
Na vlastní přípojné vozidlo se povinnost vyplývající z této značky nevztahuje, povinnost je vztažena na motorové vozidlo kategorie M a N které toto přípojné vozidlo táhne.
Je možné zimní pneumatiky nahradit sněhovými řetězy?
Ano, v případě, že vozovka je dostatečně pokryta sněhovou nebo ledovou vrstvou.
Kdy platí tato značka?
Tato dopravní značka platí od 1. listopadu do 30. dubna. Pod značkou může být případně umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti.
Kde končí platnost příkazu?
Platnost příkazu této dopravní značky ukončuje pouze dopravní značka "Zimní výbava-konec" (č. C15b)
Zjistím někde, na které komunikaci je značka umístěna?
Ministerstvo dopravy bude podporovat zveřejnění informací o umístění této dopravní značky na pozemních komunikacích.
|
|
|
|
      |
 |
Petr

|
|
dejte vědět kde už toto značení je, chci ještě nějakou tu dobu jezdit na letních pneu a nerad bych se 1.11. stal nedobrovolným plátcem pokut
|
|
|
|
      |
 |
mat
Anonymní
|
|
Ach jo nikdy jsem zimní pneu nepotřeboval.
Už vidím za krásného - jerního - slunného dne které v dubnu bývají, jak si policajti mastí kapsy
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
HondaMCH
|
|
|
|
 |
Petr

|
|
snad ty značky budou dle potřeby demontovat
letos 28. dubna bylo v Praze 24,8stC MAX přes den a 9,9stC MIN v noci
|
|
|
|
      |
 |
BEECH
jednatel

Věk: 68
Motorka: VT 1100 ACE

|
|
moc bych na to nespoléhal, že nějaký úřad bude něco demontovat, to spíše ukradne někdo to ukončení, a benga se budou vozit na tom, kde ještě platí a kde už ne
|
|
|
|
_________________ Over the bridge where you start to believe
Down at the edge of the rainbow
Dark is the night though it's in another time
Follow the light of your shadow
|
|
 |
     |
 |
NAVI

Věk: 35
Motorka: Honda - VT 600 Shadow

|
|
myslím, že brzo skončí v kovošrotu
|
|
|
|
|
|
 |
    |
 |
HondaMCH
|
|
|
|
 |
Jára Cimrman

Věk: 72
Motorka: BMW R1100R

|
|
Zajímalo by mě jestli u takové značky mám, tedy na letních gumách zastavit a nebo tam bude stát pojízdný pneuservis popřípadě počkat na jaro. V prosinci jedu hrát do Saltzburgu a tam jsou snad zimní pneu povinné, nebo se pletu. Jinak abych začal schánět M.P.
|
|
|
|
|
|
 |
     |
 |
dudulinek
Anonymní
|
|
tyhle značky mají být hlavně v horských oblastech a rozhodně je to krok kupředu, protože zůstává rozum stát na čem spousta hazardérů v zimě ohrožuje okolí. a kamiony uvízlý u hranic třeba na šumavě a v prosinci se divící, že sněžilo, jsou taky jedlý.
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Jíťa

Věk: 43
Motorka: M1800R

|
|
dudulinek napsal: | tyhle značky mají být hlavně v horských oblastech a rozhodně je to krok kupředu, protože zůstává rozum stát na čem spousta hazardérů v zimě ohrožuje okolí. a kamiony uvízlý u hranic třeba na šumavě a v prosinci se divící, že sněžilo, jsou taky jedlý. |
Moje řeč... koukám, že dámy jsou ve finále uvědomělejší...
Já přezouvám na litopad i bez značek... Nejsem žádnej stodolní víkenďák a už vůbec ne hazardér... a letní dám stejně po dubnu, takže pro mě značka neznačka...
Asi jsme tu v podšumaví víc na zimáky zvyklý...
|
|
|
|
|
|
 |
    |
 |
Lexani
|
|
|
|
 |
Taťka

Věk: 78
Motorka: VT 600 C

|
|
Chválím děvčata za velmi rozumný přístup . Já už mám přezuto. Jen jako trochu problém vidím požadovanou minimální hloubku vzorku 4mm. Jestli se na tom budou cajti točit, tak vyberou slušnej peníz.
|
|
|
|
_________________ Život nemá barvu šedou, když jsi v sedle Hondy SHADOW.
|
|
 |
     |
 |
NAVI

Věk: 35
Motorka: Honda - VT 600 Shadow

|
|
Musím dát Jítě za pravdu.
Přezouvám samozřejmě taky.
|
|
|
|
|
|
 |
    |
 |
Týša

Věk: 53
Motorka: VT 1100C sc 18

|
|
Přezouval jsem minulý týden ve středu. Když jsem jel v pátek do Jihlavy byly 2 stupně a v sobotu ráno -1, všecko bylo parádně namrzlý,takže nelituju.
|
|
|
|
|
|
 |
      |
 |
HondaMCH
|
|
|
|
 |
Jára Cimrman

|
|
S těma kamionama a zimníma gumama je to trochu problém a to ne že bych se jich zastával ale představte si že jedete do Španělska - co obout M.P.
|
|
|
|
|
|
 |
     |
 |
mat
Anonymní
|
|
Taky jsem slyšel, že na kamiony se zimní pneumatiky nevyrábí
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Taťka

Věk: 78
Motorka: VT 600 C

|
|
Taky jsem někde zahlíd, že na kamiony se daj pořídit gumy jakoby obojetný, že se na zimu oblíkne kamion na zimáky, přes zimu se ta zimní vrstva sjede a zbytek se dojezdí jako letní. Nemusí se tudíž dvakrát přezouvat.
|
|
|
|
_________________ Život nemá barvu šedou, když jsi v sedle Hondy SHADOW.
|
|
 |
     |
 |
Lexani
|
|
|
|
 |
Týša

Věk: 53
Motorka: VT 1100C sc 18

|
|
TZ Dovolávat se zimních pneumatik pro kamiony je nonsens
Ve sdělovacích prostředcích se bohužel neustále objevují stesky, že dopravci nepoužívají na kamionech zimní pneumatiky, a komplikují tak dopravu. Toto tvrzení je nesmyslné, protože zimní pneumatiky, tak jak je známe z osobních automobilů, se pro nákladní vozidla v Evropě běžně nevyrábějí.
Děje se tak jednak z technické povahy věci, neboť čtyřicetitunový kolos jedoucí maximálně osmdesátikilometrovou rychlostí nemůže používat technologie jako relativně lehký a rychlý osobní automobil, především však z povahy užití nákladních vozidel. Kamion urazí denně několik set kilometrů, přičemž se pohybuje přes území se zcela odlišnými klimatickými podmínkami. Záměna univerzálních pneumatik za speciální zimní, které se užívají na vozidlech trvale se pohybujících v polárních oblastech, by tak znamenala vážné ohrožení bezpečnosti.
Jediným východiskem je pro vozidla překonávající kritické oblasti důsledné a včasné použití zimních řetězů. K tomuto řešení ČESMAD BOHEMIA vyzývá všechny dopravce a zároveň apeluje na politiky i komentátory zabývajícími se problematikou dopravy v zimních podmínkách, aby přestali mást veřejnost nerealistickými požadavky na používání zimních pneumatik u nákladních vozidel.
Martin Felix
vedoucí odboru PR
23.02.2005
--------------------------------------------------------------------------------
|
|
|
|
|
|
 |
      |
 |
Jerry
President

Věk: 57
Motorka: VT750C

|
|
Nám dávali na bus gumy označené voda bláto sníh a bylo to v pohodě. Jinak v zimě se může lehce stát, že tě bez řetězů nepustěj ani do Maďarska, natož do Rakouska., takže i ty byly v naší povinné výbavě na každý bus. Já osobně jsem sebou po skušenostech vozil i hliníkovou uhelku, protože jsem taky vyhrabával na horách i každý druhý den a bedýnku s pískem. Tu jsem nikdy neopoměl po té co jsem svoji Setřičku našel ráno na parkovišti o deset metrů jinde, kde naštěstí se chytla o asfalt a nic se nestalo.
|
|
|
|
|
|
 |
      |
 |
Jára Cimrman

|
|
Jak je to v Rakousku u vozidel do 3.5 t, musí mít zimní pneumatiky a nebo dokonce i řetězy??? M.P.
|
|
|
|
|
|
 |
     |
 |
HondaMCH
|
|
|
|
 |
Jerry
President

Věk: 57
Motorka: VT750C

|
|
V Rakousku musí být zimní pneumatiky, jen ti neřeknu od kdy do kdy. Dokonce jsou tam nějakým způsobem dovolený gumy s hrotama.
|
|
|
|
|
|
 |
      |
 |
Jára Cimrman

|
|
Jedu 18 prosince tak mě to určitě nemine. M.P.
|
|
|
|
|
|
 |
     |
 |
|